Elcyklist logotyp grå

Bästa Elcykel

De bästa elcyklarna 2024: Bästa elcykel för pendling, fritid och terräng

Senast uppdaterad: 2024-07-01

De bästa elcyklarna för pendlare, motionärer och människor med en något lägre budget.

Oavsett om din tanke är att börja med en hälsosammare livsstil eller letar efter ett billigare, miljövänligare sätt att pendla 2024, kan elcyklar göra mycket för dig. En engångsinvestering kan leda till att du sparar in pengar på att slippa lägga pengar på bensin eller kollektivtrafik, samtidigt som du blir friskare genom konditionspendling med låg ansträngning.

Elcyklar är bra för människor som är sugna på att komma igång med träningen men som kanske inte vill ha intensiteten hos en konventionell cykel. Elektrisk assistans gör att de som inte är vana cyklister kan cykla längre och ändå få fördelarna av att vara utomhus.

Momas Jason Urban är vår klara favorit, men räkna för den delen inte bort användbarheten som en billig hopfällbar elcykel som exempelvis Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike erbjuder, om du är ute efter en elcykel att ta med i kollektivtrafiken eller på semestern. Skrolla till botten av den här guiden för att se hur du går till väga för att se vilken elcykel som är bäst för dig, här hittar du även våra kriterier för en bra elcykel.

Lista över de bästa elcyklarna

Momas Jason Urban Elcykel
4,7
4.7/5

1. Momas Jason Urban

Favoriten i våra tester gör ingen vardagscyklist besviken, med hela 100 km i optimal räckvidd, mittmonterad 250W Bewo-elmotor, dämpad framgaffel, stänkskärmar fram och bak samt pakethållare passar Momas Jason Urban både den yngre cyklisten som vill ha lite mer action likväl som “söndagscyklisten” som vill ut på en lugnare cykeltur med lite extra assistans på vägen.

Priset på en sådan gedigen elcykel tillsammans med att den passar en så stor målgrupp gör att denna modell tar förstaplatsen.

Vikt25 kg
Räckvidd100 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 14Ah (504Wh)

17 990 kr

Momas Balance Elcykel
4,7
4.7/5

2. Momas Balance

Momas Balance är motsvarigheten till Jason Urban i dammodell, med liknande komponenter och specifikationer tar även Balance dig fram på de flesta underlagen, där framgaffel hjälper till i tuffare terräng.

Vi tror dock att de flesta som kommer köpa denna kommer använda den till vardags och då få extra komfort med väldigt komfortabel sittposition och extra dämpning på lite grövre asfalt och upp-/nedför trottoarkanter.

Vikt24 kg
Räckvidd100 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 14Ah (504Wh)

18 990 kr

Specialized Turbo Vado SL 40 Elcykel
4,4
4.4/5

3. Specialized Turbo Vado SL 4.0 2022

Snygg, bekväm, lätt och dyr, så går det att beskriva Specialized Turbo Vado SL 4.0. För dig som känner att du har pengarna att spendera kan Turbo Vado SL 4.0 vara elcykeln för dig, prestandamässigt är den svårslagen som en elcykel att ha till vardags. Specialized är i framkant gällande teknisk utveckling vilket med all tydlighet framgår av denna modell.

Vikt14.9 kg
Räckvidd130 km
Motoreffekt240 W
Batteri320Wh

34 990 kr

Crescent Elora Elcykel
4,3
4.3/5

4. Crescent Elora

Stabil svensk design i klassiskt snitt. Där har du Elora som kan vara helt rätt för dig som är ute efter en elcykel av klassisk dam-modell. Gediget byggd med batteriet under pakethållaren är det lätt att ladda den, samtidigt som du kan ta med batteriet i väskan när du parkerar den offentligt.

Det mindre batteriet, om 417Wh till trots, tar dig upp till 70 km tack vare Crescents egna EGOING-system som optimerar batterianvändandet.

Vikt27 kg
Räckvidd70 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 11.6Ah (417Wh)

26 499 kr

Momas Jason+ Elcykel
4,3
4.3/5

5. Momas Jason+

Norges mest sålda elcykel har inför året fått en värdig uppföljare i Jason+. Pluset innebär längre räckvidd och ett batteri som blivit snyggt integrerat i ramen. Med denna enormt prisvärda el-mountainbiken tar du dig upp till 110 km på en laddning och du gör det samtidigt bekvämt.

Bewo-motorn bjuder på bra ös i backarna samtidigt som du som vill ha ännu mer ös kan lägga till 1 000 – 2 000 kr för att få motoroptimering.

Vikt 23 kg
Räckvidd 110 km
Motoreffekt 250 W
Batteri 36V 15Ah (540Wh)

16 990 kr

Momas Ultimate Elcykel
4,3
4.3/5

6. Momas Ultimate

Utsedd till den ultimata mountainbiken av tidningar i Norge lanseras denna pärla nu även i Sverige. Det som främst gjort den så hyllad är kvalitetskomponenterna, de stora hjulen på 29 tum, räckvidden på upp till 140 km, samt en klättrings- och accelerationsförmåga utöver det vanliga.

Mot en extra avgift går det även att få den levererad med en maxhastighet om 40 km/h.

Vikt27 kg
Räckvidd140 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 20Ah (720Wh)

24 990 kr

Batavus Harlem Elcykel
4,2
4.2/5

7. Batavus Harlem E-Go 2022

Elcykeln i modern retrodesign från världskända Batavus, tillverkad i Holland (“cykelns hemland”). Cykeln för dig som vill lägga ner minimal service då alla potentiellt utsatta komponenter är inkapslade.

Allt du tänkas kan ingår i den här cykeln, det är bokstavligt talat bara att ställa in sadeln och styrets höjd och sedan trampa iväg.

Vikt22 kg
Räckvidd70 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 11Ah (400Wh)

29 995 kr

Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike Elcykel
4,2
4.2/5

8. Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike

Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike är elcykeln för dig som vill ha en liten och smidig elcykel som är lätt att förvara, eller ta med sig i kollektivtrafiken.

Med en räckvidd på upp till 45 km har den tillräckligt med batteri för att räcka till de flesta som har möjlighet att ladda den varje eller varannan dag. Dessutom är den betydligt billigare än de flesta andra elcyklarna.

Vikt14.5 kg
Räckvidd45 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 5.8Ah (209Wh)

9 919 kr

Scott Sub Active eRide Elcykel
4,2
4.2/5

9. Scott Sub Active eRide 2022

Scott har en given plats i varje topplista bland bästa elcyklar. Sub Active eRide är en storsäljare vars popularitet främst beror på mångsidigheter som gör den lämplig både till citycyklister likväl som pendlaren som tar sig en bit utifrån, in till staden.

Kvalitet rätt igenom med många snygga detaljer gör detta till en mycket bra året-runt-elcykel.

Vikt26.4 kg
Räckvidd70 km
Motoreffekt250 W
Batteri400Wh

25 596 kr

Momas Wayfarer Elcykel
4,1
4.1/5

10. Momas Wayfarer

Momas har med Wayfarer tagit fram sin snyggaste elcykel hittills, med modern- och retrodesign kombinerat är detta modellen som kommer få uppmärksamhet på gatorna. Designen är även gedigen vilket innebär att du kan använda den året runt, både på gator likväl som på småstigar, du kommer att susa fram oavsett.

Med sina 140 km räckvidd blir laddning var eller varannan dag ett minne blott.

Vikt28 kg
Räckvidd140 km
Motoreffekt250 W
Batteri36V 20Ah (720Wh)

26 490 kr

Vilka är de bästa elcyklarna?

Testvinnaren Momas Jason Urban står uppställd sett snett från sidan
Testvinnaren Momas Jason Urban

Ta bort det potentiella svettmomentet som en cykeltur kan innebära med de bästa elcyklarna, som kan ta dig till din nästa destination med elassisterad cykling. Det minskar träningsbelastningen utan att för den delen ta bort den helt, vilket gör elcyklar till en idealiska investeringen för motionärer på nybörjarnivå, likväl som för de som vill cykla lite längre avstånd.

Vilken elcykel som är den bästa elcykeln för dig beror på dina mål. Vissa är konstruerade för prestanda på tuffa skogsvägar och stigar, för det behöver du en elcykel i mountainbike-utförande, även kallat eMTB. Andra modeller lämpar sig bättre för olika sorters pendlare: den ena modellsorten, hybrid mellan mountainbike och citybike lämpar sig för den som vill använda elcykeln till jobb eller skolan över lite längre avstånd och på olika underlag, under olika årstider, den andra pendlarmodellen är inte den mest kraftfulla, den fälls ned för praktiska förvaringsändamål om man vill kombinera sin cykling med kollektivtransport.

Elcyklar är dyrare än traditionella cyklar, till stor del på grund av kostnaden för deras högkapacitetsbatterier och motorer. Vissa av märkena är billigare, tänk dock på att vissa får du vad du betalar för: du kanske kan hitta en superbillig elcykel från stormarknaden, men tillverkaren kanske också använder komponenter som inte är lika bra och som kan gå sönder vid höga hastigheter. En tillverkare som erbjuder den gyllene medelvägen mellan överkomligt pris och rejäl kvalitet är Momas, där får man riktigt bra kvalitet till ett pris som ligger något under de större tillverkarna, men samtidigt inte så billigt som elcyklar av “skräpkvalitet”. Våra experter har cyklat och testat massor av elcyklar och använt var och en av dem som vårt transportsätt för pendling, ärenden och lugna turer på landsbygden. Så vi vet vilka modeller som faktiskt passerar kvalitetskraven och som då garanterar en smidig och säker körning. Oavsett om du letar efter de bästa hopfällbara elcyklarna eller de bästa billiga elcyklarna, hittar du något bland våra favoriter nedan som passar dina behov.

De bästa elcyklarna du kan köpa i dag

Momas Jason Urban
Betyg: 4,7
4.7/5

1. Momas Jason Urban

Väldigt prisvärd elcykel för vardagscyklisten

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 100 km   Vikt: 25 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Väldigt prisvärd
+ Stark motor
+ Passar på alla underlag
+ Välbalanserad
+ Levereras komplett med belysning, pakethållare, stänkskärmar och stöd

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Det sportiga utförandet passar inte alla

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Uppföljaren till Norges mest sålda elcykel (Momas Jason) är här, Momas Jason Urban. Jason Urban är hybridelcykeln för dig som tycker att en mountainbike är väl sportig samtidigt som du vill kunna ta dig fram på alla underlag. Den har nämligen utseendet som en gedigen stadscykel samtidigt som den tål lite tuffare tag med dämpad framgaffel och rejäl textur på däcken.

Optimal räckvidd ligger på hela 100 km med en minimal räckvidd på 35 km under de allra tuffaste omständigheterna, denna elcykel borde passa de allra flesta dagspendlarna då man kan räkna med att få ut minst 70 km på en laddning med varierad körning, terräng och väderförhållande.

Jason Urban har även en mittmonterad elmotor från Bewo, det har blivit mer eller mindre ett faktum att detta är det bästa alternativet bland olika motorlösningar eftersom att vikten fördelas bättre över cykeln om motorns tyngd är centrerad, vilket resulterar i en högre driftsäkerhet.

Cykeln är utvecklad för att kunna användas i alla väder och på alla underlag, backar forceras enkelt, oavsett lutning, genom en stark motor och många växlar att skifta mellan.

Den elektroniska displayen, med tre knappar, ger tillgång till alla inställningar man tänkas kan och ger även information som är bra att ha under körning. Där ibland: hastighet, batterinivå och körsträcka.

Cykeln levereras som standard med pakethållare, belysning fram och bak, stänkskärm på båda hjulen samt cykelstöd.

När vi summerar våra tester och intryck står det klart att Momas Jason Urban är vår klara favorit, detta tack vare ett gediget cykelbygge som passar de allra flesta cyklisterna som till vardags vill ta sig från punkt A till B. Detta utan att göra ett större hål i plånboken än nödvändigt.

Momas Balance
Betyg: 4,7
4.7/5

2. Momas Balance

Delar förstaplatsen med herrmodellen i samma serie

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 100 km   Vikt: 24 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Prisvärd kvalitetscykel
+ Stark, mittmonterad motor
+ Passar i alla väder
+ Levereras med stöd, pakethållare, stänkskärmar och belysning

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Vissa kommer söka ett mer klassiskt utseende

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Damversionen av Jason Urban heter Balance, visst, det finns en del skillnader i val av komponenter, men målet och resultatet av båda modeller är desamma, att erbjuda en elcykel som passar utmärkt i vardagen.

Jason Urban är framtagen för att passa bäst som unisex-modell medan Momas Balance passar bäst till damer, med något smalare däck, dämpning i framgaffel och det klassiska snittet i ramen passar Balance alla som vill ha en pålitlig elcykel både till pendling och lite tuffare terräng, där dämpningen får sig en match.

Motorn är Momas egna motor, som tagits fram med den nordiska marknaden i tanken, vilket innebär en tyst motor som klarar rejäla uppförslut, samt det nordiska klimatet med både regn och snö. På en laddning tar du dig upp till 100 km, vilket innebär att cykeln borde passa till de flesta dagspendlarna. I likhet med Momas andra elcyklar är motorn hos Balance mittmonterad, vilket ger en fördel gällande centrering av vikt och således även balans och kontroll.

I övrigt så levereras Momas Balance med stänkskärmar fram och bak, belysning, pakethållare och även en bekväm sadel.

Specialized Turbo Vade SL 40
Betyg: 4,4
4.4/5

3. Specialized Turbo Vado SL 4.0 2022

Den bästa elcykeln för den kräsne

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 130 km   Vikt: 14,9 kg   Motoreffekt: 240 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Oöverträffad energiöverföring
+ Lättare än de flesta elcyklarna
+ Många tekniska funktioner
+ Komfortabel körställning

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Svårt att komma åt laddporten
Dyr

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Specialized Turbo Vado 4.0 SL har fått en ny design inför 2022 vilket har gjort den till en av de absolut bästa elcyklarna på marknaden för alla ändamål. En av de största fördelarna är att dess lätta vikt i kombination med dess batteri med extremt hög kapacitet erbjuder en väldigt imponerande räckvidd på upp till 130 kilometer med så kallad pedalassistans.

En av anledningarna till dess långa räckvidd är Specialized kördator “MasterMind” som i realtid justerar effektnivåerna in i minsta detalj för att möjliggöra en så låg energiåtgång som möjligt. Med MasterMind-kördatorn kan du även ta emot mjukvaruuppdateringar via WiFi, du slipper alltså lämna in den för uppdateringar. Kördatorn kan även låsas och låsas upp genom att ange en PIN-kod.

Körställningen som Turbo Vado 4.0 SL erbjuder är i det närmsta idealisk för daglig körning under nästan alla förhållanden, slipp trött rygg när du susar genom stadstrafiken. Elcykeln levereras som standard med belysning fram och bak samt stänkskärmar.

I jämförelse med de flesta andra elcyklarna är detta en lätt cykel som inte väger mycket mer än en konventionell cykel, om behovet finns går det därför lätt att leda cykeln där cykling inte är möjlig, för övrigt står just “SL” i produktnamnet för “Super Light”.

Prislappen är det som drar ner betyget på denna cykeln, har du dock pengarna att spendera så kan detta absolut vara rätt cykel för dig som letar efter en elcykel till vardagen.

Crescent Elora
Betyg: 4,3
4.3/5

4. Crescent Elora

Svensktillverkad klassiker i elcykel-tappning

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 70 km   Vikt: 27 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Svensktillverkad kvalitet
+ Energieffektiv
+ Snyggt klassiskt damsnitt
+ Styrlagerlås

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Fungerar bäst på jämnare underlag
Kort räckvidd i förhållande till konkurrensen
Dyr i förhållande till vad man får

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Crescent gör sällan konsumenter besvikna, du som köper Elora kommer med största sannolikhet bli väldigt nöjd med ditt köp, då du får en stabil aluminium-elcykel med Crescents egna EGOING-system som avgör exakt hur mycket elassistans du som cyklar behöver. Detta resulterar i ett litet batteri med mycket kraft som sitter monterat under pakethållaren, det ger dig assistans i upp till 70 km.

Med sina 7 växlar har du gott om växlar för cykling i urbana miljöer, andra detaljer värda att nämna är att den levereras med godkänt ramlås, däck som har reflexer på sidorna, samt belysning fram och bak som tänds per automatik när mörkret faller. En av två detaljer som höjer värdet på cykeln är den gedigna cykelkorgen fram som även den levereras som standard, den andra detaljen är styrlagerlåset som gör det möjligt att låsa styret i ett visst läge, vilket är användbart när man parkerar cykeln och har fullt med saker i korgen.

Momas Jason+
Betyg: 4,3
4.3/5

5. Momas Jason+

Favoriten bland el-mountainbikes i budgetklassen

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 110 km   Vikt: 23 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Snygg
+ Riktigt bra acceleration
+ Räckvidden imponerar
+ Komponenter i förhållande till pris

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Om du har budget till det så finns det bättre el-mountainbikes

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Momas Jason+ är en elcykel av instegsmodell i budgetklassen. Som en sådan gör den ett väldigt bra jobb där man med lätthet kan köra komfortabelt på alla underlag i alla väderförhållanden.

Det som gör Jason+ så bra är att de lyckas få ur en väldigt bra accelerationsförmåga ur Bewo-motorn på 60Nm som sticker som ett spjut i uppförsbackarna, lägg därtill räckvidden på 110 km, väldigt snygg design, bra bromsar samt god körkomfort med Suntour-gaffeln så har du nog med punkter för att motivera ett köp.

Du som letar efter en billig och bra elcykel i mountainbike-utförande hittar just detta hos Momas Jason+, du kommer inte att bli besviken.

Momas Jason+ imponerar med hur mycket kvalitetskomponenter man kan erbjuda till ett så lågt pris, detta kombinerat med att utseendet passar killar likväl som tjejer gör att vi inte tvekar på att kalla Jason+ för Bästa Köp 2023 inom unisex-kategorin.

Momas Ultimate
Betyg: 4,3
4.3/5

6. Momas Ultimate

Elcykeln för den kräsne budgetmedvetna

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 140 km   Vikt: 27 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Riktigt lång räckvidd
+ Klättringsförmåga utöver det vanliga
+ Kvalitetskomponenter rätt igenom

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Levereras utan några tillbehör

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Hyllad bland flertalet norska tidningar lanseras nu Momas Ultimate även i Sverige. Som namnet antyder anser Momas att Ultimate-modellen är den ultimata mountainbiken, vi är beredda att hålla med om att det är en riktigt bra el-mountainbike.

Det som bland annat gör att Ultimate står ut från mängden är de stora hjulen på 29″, vridmoment på 110 Nm ger en extrem klättringsförmåga (den dyrare modellen), kvalitetskomponenter från Shimano (där ibland skivbromsar), batteri som ger en räckvidd på upp till 140 km, samt gedigen gaffel från Suntour.

Mot en extra summa (i skrivande stund 1 990 kr) går det att få Momas Ultimate levererad med ökad effekt och en maxhastighet om 40 km/h, det är dock viktigt att observera att detta gör elcykeln olaglig.

Batavus Harlem
Betyg: 4,2
4.2/5

7. Batavus Harlem E-Go 2022

Förstklassig elcykel med minimalt servicebehov

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 70 km   Vikt: 22 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Gediget kvalitetsbygge från Hollands främsta
+ I det närmsta servicefri
+ Snygg retrostil
+ Alla tillbehör ingår

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Passar bäst för citybruk
Inte så lång räckvidd

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Du som letar efter en i det närmsta servicefri elcykel kan hitta den i Batavus Harlem E-GO. Med invändiga Shimano-växlar, sju till antalet, behöver du inte tänka på att smörja eller rengöra växlarna, resterande utsatta detaljer på cykeln är även dessa inkapslade, vilket resulterar att cykeln behöver minimalt med vård och räcker med största sannolikheter med en årlig service för att säkerställa att elcykeln håller länge.

Batuvus började tillverka cyklar i början av 1900-talet i Holland, där de blivit det största märket inom elcyklar, vilket säger en hel del, då Holland är känt som cykellandet nummer ett.

Harlem E-GO levereras med allt du kan förvänta dig av en modern, säker elcykel: heltäckande kedjeskydd, skivbroms fram och bak, ringlås som är godkänt av försäkringsbolag, styrlås som gör parkering säkrare, samt belysning fram och bak från nyutvecklade Aerflow Vizi, vilket ger ännu tydligare belysning och varsel än konventionell cykelbelysning.

Förutom allt detta ingår även pakethållare bak men även förvaringsmöjlighet framtill: på dammodellen ingår cykelkorg och på herrmodellen en pakethållare som för tankarna till äldre postcyklar, modern retrostil.

Batteriet på 400 wh tar en 40-70 km beroende på väglag, upp- och nedförslut, cyklistens vikt, samt hur mycket egen energi man lägger ner i sitt cyklande.

Mi Smart Electric Folding Bike Elcykel
Betyg: 4,2
4.2/5

8. Xiaomi Mi Smart Electric Folding Bike

Elcykeln för dig som vill ta med den på semestern eller i kollektivtrafiken

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 45 km   Vikt: 14,5 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Kompakt design
+ Hopfällbar
+ Låg vikt
+ Billig

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Kort räckvidd
Presterar sämre i uppförslut

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Campingcykel-delux eller din smidiga partner vid kombinerad pendling i kollektivtrafik? Användningsområdena är många, då cykeln är lätt (för att vara en elcykel) och går att fälla ihop till ett smidigt litet paket, som man antingen kan förvara i husvagn, husbil eller bagaget på en bil, eller som ett rullande paket på tunnelbanan, spårvagnen, tåget eller bussen.

Mi Smart Electric Folding Bike har tre växlar som gör det smidigt att använda elcykeln även om batteriet skulle ta slut. De tre växlarna, i kombination med fyra olika lägen på elassistansen, gör det enkelt att hitta de rätta inställningarna som passar de flesta cyklisterna på semestern eller för vardagspendlingen.

Batteriet från Samsung ligger på 5.8 Ah och räcker i upp till 45 km. Batteriet laddas separat från elcykeln, vilket gör det enkelt att ladda den även på arbetet, i husvagnen eller i husbilen.

Scott Sub Active eRide
Betyg: 4,2
4.2/5

9. Scott Sub Active eRide 2022

Tidlös herrcykeldesign i elmountainbike-tappning

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 70 km   Vikt: 26,4 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Tidlös design
+ Komfortabel på flera underlag
+ Beprövade komponenter
+ Levereras med alla tillbehör

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Kort räckvidd
Dyr

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

En till elcykel som tar sig in på listan över våra favoriter kommer ifrån Scott, nämligen Scott Sub Active eRide 2022, den här elcykeln mår lika bra på stadens cykelvägar och vägkanter som i lättare terräng, så som skogsstigar. Detta är ytterligare en i raden hybridelcyklar som passar pendlaren både inne i city likväl som en bit utanför staden.

Den är stilren med sin interna kabeldragning och erbjuder en mycket komfortabel körställning med ramen som är utformad speciellt för komfort, vilket blir extra uppenbart eftersom styrstammen även den är justerbar.

Med elmotor från Bosch, en av giganterna inom elmotorer, i kombination med de nio växlarna från Shimano kan du uppnå en i det närmsta perfekt harmoni mellan elmotorn och din egna muskelkraft, där du kan ställa exakt hur mycket hjälp du önskar från elmotorn i symbios med din muskelstyrka.

Utöver allt det ovan nämnda har elcykeln även hydrauliska skivbromsar, en favorit bland cyklister då de erbjuder jämn bromsverkan året runt, oavsett väglag och väder, dessutom med ett sänkt underhållsbehov. Lägg även märke till den snygga pakethållaren och den diskret integrerade belysningen, som medföljer som standard.

Momas Wayfarer
Betyg: 4,1
4.1/5

10. Momas Wayfarer

Elcykeln som tar dig långt i alla väder och på alla underlag

SPECIFIKATIONER

Optimal räckvidd: 140 km   Vikt: 28 kg   Motoreffekt: 250 watt

ANLEDNING ATT KÖPA

+ Utseende-favoriten
+ Gediget muskelpaket
+ Lång räckvidd
+ Trivs på alla underlag

ANLEDNING ATT AVSTÅ

Kostar en slant

DAGENS BÄSTA ERBJUDANDEN

Wayfarer är onekligen en riktigt cool elcykel som för tankarna till retrodesign i kombination med moderna komponenter. Den här modellen både ser ut och känns som att den tål riktigt tuffa tag, den är byggd för att användas helt enkelt.

Wayfarer, likväl som andra modeller från Momas, har en kraftfull motor på 110 Nm vilket innebär att även denna modellen har en riktigt kraftfull klättringsförmåga, något som Momas blivit kända för! Detta innebär att det är en fröjd att ta sig an alla sorters backar, är du en cyklist som önskar mycket hjälp i backarna ställer du helt enkelt in elcykeln på “hög prestanda”, vilket innebär att du med lätthet cyklar uppför de allra flesta sorters backarna. Vill du få ut lite mer motion av ditt cyklande kan du i ställe ställa in elcykeln på “blandad prestanda”, vilket gör att du får hjälpa till lite mer i backen vilket gör att motionen blir lite mer.

Med denna modell ingår allt som synes på bilderna, alltså: belysning, stöd, stänkskärmar fram och bak och även den coola pakethållaren.

Gör dig själv en tjänst och kolla in alla bilderna på denna elcykel innan du bestämmer dig för vilken elcykel du ska köpa, den kommer få folk att vända på huvudet, (i avund), när du med enkelhet susar fram genom gator och torg.

Hur vi testar elcyklar

Vi har cyklat ett stort utbud av elcyklar, det innebär att även om två modeller har jämförbara specifikationer kommer vi kunna förklara hur de skiljer sig åt och hur de faktiskt känns på vägen. Vi testar alltid varje elcykel under verkliga förhållanden, så att du vet hur var och en kommer prestera i vardagen, dessa tester innefattar även terrängcykling och uppförslut.

Vi testar varje elcykels olika effektlägen och inställningar, om cykeln har ett navigationssystem lägger vi även ut flertalet rutter. Vi jämför cykelns GPS-precision med precisionen från en sportklocka i världsklass, om cykeln har en mobilapp berättar vi hur lätt den är att installera och använda, plus eventuella tilläggsavgifter så som att du måste betala en prenumerationsavgift för att ladda ner kartor.

Det är alltid en bra idé att provköra elcykeln, om möjligheten finns, innan du bestämmer dig för ett köp, vårt mål är dock att först ge dig en så komplett bild av upplevelsen som möjligt.

Hur man väljer den bästa elcykeln

Först och främst bör du ta en titt på vilken typ av elcykel som passar bäst för dina behov… och din budget. Om du tillhör mängden människor som har tröttnat på att pendla med bil eller buss och letar efter ett bekvämt, hälsosammare och billigare sätt att resa till jobbet, är en hybrid elcykel som Momas Jason Urban (herr)/Momas Balance (dam) idealisk.

De allra flesta elcyklarna passar för vardagspendling, elcyklar är dock dyra och även om man låser dem, kommer alltid stöldrisken att finnas. Hopfällbara elcyklar, så som Mi Smart Electric Folding Bike, kan tas med in på jobbet för att hålla dem i säkert förvar eller tas med i kollektivtrafiken för att göra så att längre pendlingsavstånd känns kortare.

Å andra sidan, om du letar efter en elcykel för att köra i terräng bör du leta efter en el-mountainbike, eller eMTB, som exempelvis Specialized Turbo Vado SL 4.0. Medan vanliga citybikes är designade för cykling på plana ytor, kräver eMTB:er extra kraft för att kompensera för det ökade motståndet och även tjockare däck, samt bättre fjädring för att hantera kuperad terräng på tuffa cykelturer. På grund av dessa krav på yttre hållbarhet och stabilitet i konstruktionen kostar vanligtvis eMTB mer än andra elcyklar.

Om dina krav på din elcykel är lång körsträcka och minskad ansträngning under din cykeltur är en landsvägscykel som Momas Ultimate en utmärkt investering. Du kan cykla hårt hela helgen till avlägsna platser, eller med enkelhet åka runt i stan, räckvidden är smått otroliga 140 km.

Förutom att ta hänsyn till budget och körstil behöver du även ett batteri som passar dina behov. Kontrollera avståndet du tänker använda din elcykel på, det kommer diktera räckvidden du behöver få ut från din elcykel. Stadsbor som aldrig cyklar mer än några kilometer åt gången kan med enkelhet offra lite batterikapacitet, medan människor som ger sig ut på långa turer måste se till att en batteriet räcker under deras äventyr.